02

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă a început implementarea proiectului Semințele tradiționale – cheia protejării biodiversității, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, componenta Dezvoltare Durabilă, cu suma de 150.000 euro.

Proiectul are o durată de 22 luni și are ca obiectiv general  protejarea agrobiodiversității în Transilvania, prin crearea unei rețele de cooperare între micii fermieri locali, ONG-uri, instituții și autorități publice și consumatori.

Printre obiectivele specifice enumerăm salvarea și revitalizarea semințelor tradiționale prin crearea unei rețele de colectare și de distribuire. În cadrul activităților noastre ne vom axa pe creșterea gradului de conștientizare privind diversitatea genetică a soiurilor tradiționale, importanța păstrării acestora prin programe informative și educative. Al treilea pilon al proiectului fiind crearea unei rețele în Europa de Est pentru realizarea activităților de advocacy, rețea care contribuie la libera circulație a semințelor tradiționale în teritoriu.

Rezultatele proiectului: două grădini experimentale în cele două regiuni de dezvoltare Centru și Nord-West, o rețea de cooperare între micii producători, o rețea al ONG-urilor, 50 de comunități mobilizate, materiale promoționale prin care dorim să informăm și să conștientizăm atât micii producători rurali,  grădinarii urbani și rurali, micii fermieri, care practică sau doresc să practice agricultură tradițională și ecologică, cât și ONG-uri și instituții publice care doresc să fie activi în salvarea semințelor tradiționale.

Partenerii proiectului sunt Asociația EcoRuralis, Asociația Agrar Media și Norgesvel – The Royal Norwegian Society for Development din Norvegia, iar activitățile proiectului vor desfășura în mediul rural din Transilvania.