A Kolozs megyében lévő, apahidai kísérleti kert

A Kolozs megyei kert 2015 tavaszán alakult Apahida, Crisan utca 14 szám alatt, a Hagyományos magok – a biodiverzitás megőrzésének kulcsa elnevezésű projekt keretén belül, melyet amelyet az EGT 2009-2014 finanszíroz, a Civil Támogatási Alap Romániában program által a Fenntartható Fejlődés témakörben.

A kert egy 700 nm-es területen van létrehozva és az elvetett, elültetett magok többnyire a projektbeni tevékenységként voltak begyűjtve, egy-két tájfajta viszont az EcoRuralis partner már meglévő gyűjteményéből származik. Az apahidai kísérleti kertben megfigyelhető a növények viselkedése, ellenállóképessége, alkalmazkodása a környezethez és lehetőség van a katalogizálásukra is. A termésekből kifogott magokhoz bárki, aki szeretné ezeket a zöldségeket termeszteni, ingyenesen hozzájuthat, azzal a feltétellel, hogy önkéntes munkával besegít a kert fenntartásába és/vagy ugyancsak magvetővé válik és a következő éveben másoknak is juttat ezekből a magokból.

Az apahidai kertben termesztett zöldségek 21 paradicsom fajtát, 13 paprikát, 4 fajta paszulyt, 1 uborkafajtát, 3 féle tököt, 1 görögdinnyét, 1 sárgadinnyét, 1 retket, 1 őszi káposzta fajtát, 1 vízhagymát, 1 csombort, 2 féle petrezselymet, 1 paszternákot, 2 féle salátát, 1 kaprot, 1 laboda fajtát foglalnak magukba.