Kész komposzt

Mivel a zöldségtermelők és más hasonló gazdák száma egyre inkább növekszik, így nő a trágya iránti igény is. Egy ideje Romániában is árulják a komposztot, amelyre a kereslet és a kínálat is hatalmas volt az utóbbi évben.

A legnagyobb előnye a kész komposztnak, hogy üzletből megvásárolva egyenesen használni lehet a növényekre, ellenben a hagyományosan készült trágyára sokat kell várni, mire az használhatóvá válik. Ez utóbbit sokszorosan kell forgatni és öntözni legalább egy évig.

Az egyik cég, amely ezzel foglalkozik, a Marcoser, a Galac megyei Matca községből. Ők azt javasolják a gazdáknak, hogy a készen kapható komposztot csak engedélyezett forrásokból vásárolják. Az első ok erre, hogy az engedélyezett cégeknél az áru mérgező hatása jelentősen alacsonyabb. Például nagy különbség van a szerves trágya és a madárhulladék között, amely sokkal savasabb.

“Nagyon keresettek a bio-műtrágyák, madárhulladék, juh-, illetve szarvasmarha keverékkel. Mi például nagyon ajánljuk a humuszt, amely baromfitrágyából származtatott, és 7 hónapot volt hagyva erjedni. Erre a legnagyobb a kereslet a piacon, mivel sok tápanyagot tartalmaz, ez pedig elősegíti a föld struktúrájának a fejlődését termékenységét is. Ehhez hasonlóan még van egy szerves trágya keverékünk is, ez 100% humuszozott (szarvasmarha és madár hulladékokból). A humusz nem mesterségesen szárított (kemencében vagy meleg levegő által), mivel ezekkel a mesterséges folyamatokkal az élő anyagok elhalnak, holott ezeknek fontos szerepük van a föld termékenységében. Ezeket a termékeket keverve ajánljuk 10 részben tőzeg, föld vagy zöld komposzttal, mondta Cătălin Petrache az Agrointelben adott interjúban.

Az optimális mennyiség másfél tonna trágya egy hektárra, ennek költsége pedig 3.300 lej per tonna.

“A kezelése minden földnek más, ezért a gazda feltétlenül el kell végezzen egy talajvizsgálati mintát, hogy meg tudjuk mondani, mi az, ami hiányzik a talajból. A madár eredetű trágya ajánlott mennyisége sokkal kisebb, körülbelül csak 500 kilogramm per hektár, a talajvizsgálatokon talált hiányok függvényében. A kezeléseket évente lehet végezni, tavasszal, amikor művelik a földet február tájékán, aztán márciustól májusig lehet vetni”, mondta még a szakértő.

A piacon kapható komposzt költségeihez képest természetesen a saját kezűleg készített komposzt sokkal olcsóbb. A pénz hiánya miatt jó útra tértünk mi is. Mintsem 2.000-3.000 lejt költsünk egy tonna trágyára, inkább megvásárolunk 10 tonna szerves trágyát, amelyre fizetünk 800, legfeljebb 1.000 lejt, ebből pedig a legjobb minőségű komposztot készítünk, magyarázta Gheorghe Vlad, egy vidrai zöldségtermelő és egyben egy zöldségtermelő szövetség elnöke. Ő is maga készíti el a trágyáját, főleg az üvegházban és a mezőn elhalt növényeket használva.

(agrointel.ro)