Jövedelmező üzlet, ahogy azt vidéken szokták

Sem mezőgazdasági háttérrel sem a nagyszülők tudásával nem rendelkezett az a két bukaresti fiatal, Popescu Andreea és Robert, aki úgy érezte, lényeges változásra van szükségük van életükben. Bár informatikusként dolgoztak, otthagyták a fővárosi jól fizetett munkát, és a megtakarított pénzzel egy kis családi farmot alakítottak ki Boteni községben, 30 kilométerre Bukaresttől, ahol most bio-zöldségeket termesztenek.

„Városról jöttünk, anélkül, hogy bárki is a családból falun nőtt volna fel. Mindkettőnk eredeti mestersége az informatikához kötődik. Robert dolgozott már IT-ben, én pedig körülbelül hat évet részvénybróker voltam. Minden akkor kezdődött, amikor részt vettünk egy Duna-deltai találkozón, melynek a témája az állatkínzás ellenzése volt. Önkéntesekként sátoroztunk ott egy hetet. Ránk ekkor volt először igazán megdöbbentő hatással a természet, a nap, amelyet egy mező közepéről néztünk lemenni, nem a tömbházak mögül. Úgy éreztük, hogy változtatnunk kell” – mondta a StiriAgricole.ro-nak Andreea Popescu, a „Felhívás az egészséghez – Természetes Zöldségek online” üzlet résztulajdonosa.

Jelenleg a két fiatal 5.000 m2 földdel rendelkezik Boteni községben, Ialomița megyében, amelyből 2.000 m2 -en üvegházak vannak, és 800 m2 gyümölcsös borít. Ráadásul sikerült felépíteniük egy 60 m2 házat is a telken.

„Eredetileg Bukarest környékén kerestünk telket. Aztán, amikor ezt megtaláltuk, mintha mindketten ráéreztünk volta, hogy ez a miénk. Egy szokásostól eltérő falu. Nincs semmi köze a román falvakhoz. Vagyis egy olyan falu, ahol még aszfaltozott utak sincsenek, sem bankok a kertek előtt. A föld gyommal teli volt eleinte. Mikor megvettük a telket, az itteni parasztok nem adtak semmi esélyt nekünk, mivel városról jöttünk és még nem is értettünk a zöldségtermesztéshez. Végül sikerült, de sok próbálkozás után úgy határoztunk, hogy csak paradicsomot fogunk termelni. Eddig körülbelül vagy hat fajtánk van”, mondta még Andreea.

A két fiatalnak eleinte nem volt túl mézes-mázas az élete. Kénytelenek voltak három évet tavasztól őszig egy lakókocsiban lakni, és egymást bátorították, hogy az út, amit ők választottak, a sikerhez fog vezetni.

„Három évig ingáztunk Boteniből Bukarestbe, egy lakókocsiban éltünk. Mikor elköltöztünk, pánikba estünk, hogy mit is fogunk kezdeni az életünkkel. Otthagytam az irodai munkámat és elhatároztam, hogy paradicsomokat fogok termeszteni. Akkor Robert az javasolta, hogy menjek kertészeti egyetemre, egy második egyetemre, 32 évesen. Akkor jöttem rá, hogy nem is olyan könnyű a zöldségtermesztés. A legfontosabb az, hogy termesszünk eladásra is”, teszi hozzá Andreea Popescu.

Az egyik legjobb pillanat a kert megalakítása óta az idén volt, amikor kiderült, hogy nagy a kereslet a termésünkre. Nem kevesebb mint 260 személy jelzett vissza a Facebook-oldalunkon, mindössze húsz perc alatt, hogy ők is vásárolni szeretnének a termékekből.

„Ez az első év, amelyben érezzük, hogy igazán elindult az üzlet. Például amikor Robert bejelentette, hogy megkezdjük a szállításokat, az első 20 percben több mint 260 rendelésünk volt. Ekkor kicsit megijedtünk. Nagyon örvendeztető ez az érzés. Ráadásul vannak vevők, akik meg is látogatnak, hogy újra átélhessék a gyerekkori tevékenységeket, amiket a nagyszülőkkel együtt végeztek. Hetente 45 ilyen személy látogat el hozzánk. ”

Mivel bio-zöldségeket termesztenek, a két fiatal csak természetes védőszereket használ a kártevők ellen, mint például a csalánból és a csípős paprikából készített ellenszerek.

„Mindenáron biotermékeket szeretnénk csak termeszteni, műtrágyák, rovarirtók és egyéb vegyszerek nélkül. Többfajta készítményt is használunk, mint például faszénből, csalánból vagy más hasonló természetes anyagokból. Ragya ellen egy zsírosabb tej- és vízkeveréket használunk. Volt problémánk a tripszekkel, de ezek ellen katicabogarakkal védekeztünk, és egy kis mikro- ökoszisztémát alakítottunk ki. Így sikerült megszabadulnunk a kártevőktől. Van többfajta kísérletünk is”, állítjaa Andreea.

Arra a kérdésre, hogy ő milyen tanácsokat adna olyan fiataloknak, akik egy ilyen vállalkozásba szeretnének belekezdeni vidéken, Andreea azt mondja, hogy sok bátorságra, türelemre, de ugyanakkor becsületességre is szükség van.

„Bátorságra van szükségük ahhoz, hogy belevágjanak. Aztán türelemre. A nyereségek nem fognak következő hónapban érkezni. Meg kell, hogy értsék, tanuljanak, csak így fejlődhetnek. Ugyanakkor becsületre is szükség van. Ez számított legjobban nálunk. Mikor megkaptuk azt a 260 vevőt, volt pár ismerősünk, akik azt javasolták, hogy menjünk Vidrára és töltsünk tele egy teherszállító autót paradicsommal, ezeket adjuk el. Akkor mi azt mondtuk, hogy nem ezt az utat választjuk. Ha már elindultunk a rendes úton, tartsunk is ki mellette, ha hosszú távon akarunk működni. A mi ajtónk mindig nyitva áll, a vevők mindig meglátogathatnak. Jöhetnek velünk zöldséget szedni az üvegházakból, akár le is ellenőrizhetik őket. Amit mi most csinálunk, az, hogy biztosítsunk magunknak egy jövedelmet, amiből két ember közepesen megélhet. Persze ebből nem lehet nem tudom milyen egzotikus vakációkat megengedni magunknak, de nem élünk a szegénység küszöbén sem”, állította Andreea.

Ami a jövőt illeti, európai támogatásokhoz akarnak hozzáférni, fiatal mezőgazdasági termelők elhelyezésére vagy a mezőgazdasági üzemek korszerűsítésére. „Megpályáznánk olyan támogatásokat, mint például a fiatal mezőgazdasági termelők vidéken való elhelyezkedése. Ha pedig terjeszkedni szeretnél, muszáj bebizonyítanod, hogy rendelkezel a földdel. Nekünk nehéz terjeszkedni, mivel a szomszédok amikor megtudták, hogy ezt akarjuk, megemelték az árakat. Vagy még lenne egy lehetőségünk, hogy korszerűsítésre használjuk fel a pénzt, például speciális szellőztetőket szereljünk az üvegházakba, vagy egy kis traktort vegyünk az üvegházaknak. Robert azt szeretné, ha itt valamilyen közösség alakulna ki, hozzon embereket a városból, akiknek nincs munkahelyük. Nagyon hisz ebben. Szerintem ez nagyon nehéz, de én békén hagyom”, mondja mosolyogva Andreea.

A fiatal mezőgazdasági termelők hozzájuthatnak európai finanszírozásokhoz a 6.1 -,,Fiatal gazdák támogatása’’, a 2014-2020 PNDR program keretében, amelyre 111,2 millió euró áll rendelkezésre.

A támogatás maximum 50.000 euró lehet, és két részletben fizetik ki: 75%-ot a támogatás elbírálása után, 25%-ot pedig a döntés után legfeljebb három év múlva.

(stiriagricole.ro)