Megszüntetik a hipermarketek kötelező kvótáit

Csak szövetségekbe való átszervezés tudna eleget tenni a bevásárlóközpontok kötelező kvótáinak. A hazai termékek nem felelnek meg az áruházak által kiszabott szükségleteknek. Ezért, hogy a belföldi árut el tudják adni – és mivel ezek kis mennyiségben jutnak el hozzájuk -, a boltok kénytelenek megszüntetni a polcokra vonatkozó kötelező kvótákat.

A bevásárlóközpontok képviselői elégedetlenek azzal a döntéssel, hogy a döntéshozók nem konzultáltak velük arról a törvénykezdeményezésről, hogy a húsfélék, tejtermékek, gyümölcs- és zöldségfélék legalább 51%-a belföldről kell származzon.

A bevásárlóközpontok képviselői kijelentették, számukra nem az a probléma, hogy romániai termékeket kell támogatniuk, hanem a törvény által kiszabott mennyiség elérése jelent nehézséget számukra. Ez javarészt annak tulajdonítható, hogy a gazdák nem tudják az általuk kiszabott mennyiséget beszállítani.

„Legtöbben egyéni termelők, és a mennyiség, amit ők biztosítani tudnak, nem elegendő a mi szükségleteinknek, ráadásul a kiszállítás nem akkor történik, amikor nekünk szükségünk van rá. Ahhoz, hogy ez a törvény működjön, a gazdáknak szövetkezniük kellene, így határidőre nagyobb mennyiséget is képesek lennének leszállítani. Mert az, hogy hétfőre kérjük az árut és ők csak szerdára tudják leszállítani, nem járható út” – mondják a bevásárlóközpontok képviselői.

Ha ezt a törvényt elfogadják anélkül, hogy mindezeket figyelembe vennék, a bevásárlóközpontok kénytelenek lesznek figyelmeztetni a vevőket arra, hogy épp üresek a hazai árunak szánt polcok. Az áru hazai eredete a legfontosabb kritériumok között szerepel, a frissesség, az íz és a termék fajtájával együtt. Egy újabb tanulmány szerint ezen okok miatt választják a vevők egyik vagy másik üzletláncot.

Románia népességének fele hajlandó nagyobb távolságot megtenni azért, hogy egy terméket megvásároljon egyik vagy másik hipermarketből. Az 55 év feletti személyek többsége úgy gondolja, hogy fontosabb a tej vagy zöldségfajták hazai eredete, míg a 35 és 44 év közötti személyek többségének fontosabb a hús és a joghurtok hazai eredete.

(agroromania.ro)