Mezőgazdasági szövetkezetek, a pletykákon túl

A mezőgazdasági szövetkezetek a ’89-es rendszerváltás óta érzékeny témának minősülnek Romániában. Élnek viszont emberek, akik nyitottak erre az ötletre, és felismerik, hogy nincs veszíteni valójuk, történetük pedig sikerré válik. Sajnos a romániai mezőgazdászoknak hosszú út vezet a sikerhez, figyelembe véve, hogy az országban gyakorolt mezőgazdasági modell szerint mindenki saját magára van hagyva azzal, hogy kis mennyiségben termeli áruját.

Az útszéli árulás annak tulajdonítható, hogy nincs egy begyűjtőközpont, a gazdák nem tagjai egy szövetkezetnek, ahol a község valamennyi mezőgazdásza be tudna segíteni saját termékével. Ez oda vezet, hogy az egyéni gazdának nincs tárgyalási ereje, innen következik az alacsony jövedelem. Ők nem tudják megengedni maguknak a hipermarketi polcdíjat. Ez csak egy példa a sok közül, hogy milyen következménnyel jár az egyéni gazdálkodás.

Egy szövetkezet segítségével a gazdák értékesíthetik terményüket, megosztva a terhet, nagyobb alkupozícióval rendelkezve. Mindemellett 3 adókedvezmény is jár azoknak, akik szövetkezetbe tömörülnek: nem kell jövedelemadó utáni normát fizetni, 5 évig 20%-kal csökken a jövedelemadó, továbbá nem kell adót fizetni a szövetség birtokában lévő tulajdonok használatára. Ugyanakkor a gazdák továbbra is tulajdonosok maradnak a szövetségben lévő cikkek és termékek felett.

„Azt szeretnénk, hogy a Romániában nagy számban lévő kisgazdák szövetkezzenek, ezáltal csökkenne a termelési költség, közösen forgalmaznák a termékeket, megnőne az alkuerejük, és nagyobb árat kapnának. (…) Jelenleg egy szövetkezeteket szabályzó törvényen dolgozunk, hogy meghatározzuk a jelentésüket, adókedvezményeket hozzunk létre és szervezzük át az ország mezőgazdaságát” – mondta az ősszel Daniel Constantin, Románia akkori mezőgazdasági minisztere.

Az adatok szerint Romániában több mint 700.000 olyan gazda tevékenykedik, aki 1-5 hektárnyi területtel rendelkezik, így ezek helyzete belföldön és külföldön sokkal egyszerűbb lenne, ha szövetkezetek tagjai lennének. További előnyei a szövetkezőknek:

  • az ellátási láncban lévő közbenső személyek kiiktatása, csökkentve annak kockázatát, hogy ne lehessen értékesíteni a termékeket;
  • a termelő befolyásának növelése az árak meghatározásában a vásárlókkal szemben; idővel megbízható, rendszeres bevételi forrást jelenthet;
  • időben történő ellátást biztosít a szükséges jó minőségű alapanyagok termelésére, méltányos áron;
  • a mezőgazdasági szövetkezetek új távlatokat nyitnak a termelőnek / munkavállalónak az új technológiák befogadásával (gépesítés, palánták stb.), amely megengedné, hogy a hagyományos mezőgazdaságot eredményesebb gyakorlatok váltsák fel.

(agri-news.ro)