Magot fogtak a Hargita és Kolozs megyei kertekben

A Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért Magvető néven futó, norvég finanszírozású projektje keretében befejeződött a kísérleti kertekben lévő termések begyűjtése. Az augusztusi kertmegnyitások után következett a magfogás a jövő évi magosztásra.

Kolozs megyében Apahida községben, Hargita megyében pedig Lókodban hozták létre azt a két kísérleti kertet, ahol hagyományos zöldségfajtákat akarnak megmenteni, illetve feleleveníteni. A programok közé tartozik a magfogás is, amely az idei termés magvainak begyűjtését és a jövő évre való megőrzését jelenti. 2016 tavaszán bárki kérelmezheti a magokat, azzal a feltétellel, hogy továbbadja a magokat mások számára is, népszerűsítve a hagyományos életmóddal járó előnyöket.

Az elvetett fajták közül nem kelt ki mindegyik, és az egyes fajták sem fejlődtek egységesen. Voltak fajok, amelyek Franciaországból származtak, mivel a mi területeinkről ezek már jó ideje eltűntek. Pakot Mónika, a projekt vezetője elmondta, hogy a 70-es években folytatott mezőgazdasági eljárások során a hazánkból kiszorított magokat a franciaországi Kokopelli szervezet gyűjtötte össze, megőrizve ezeket a mai napig.

A kertekbe többek között a kolozsvári EcoRuralis szervezet és több székelyföldi gazdaság juttatott magokat. A termések javarészt jól bizonyítottak, ellenállva a kártevőknek és az éghajlati tényezőknek. A dinnyének és a kukoricának nem sikerült kifejlődnie, ez több mint valószínű, hogy az idei, átlagnál forróbb éghajlatnak tulajdonítható. Ugyanakkor, mivel a kertekben semmilyen vegyszert, illetve tápszert nem volt szabad használni, a termések nem maradtak meg.

Megmaradt viszont többfajta paradicsom, paprika, paszuly, tök, uborka és padlizsán is. Ezek terméseiről jövőre katalógus készül. A katalógus a magvetok.ro honlapon is elérhető lesz, az ebben megjelentetett fajtákból bárki kérhet majd 5 magfajtát azzal a feltétellel, hogy legalább egy fajtát szaporítás céljával megőriz. A kerteket előzetes bejelentkezéssel bárki meglátogathatja, hogy megfigyelhesse a termések különleges tulajdonságait, helyigényeit stb.

Pakot Mónika úgy véli, hogy ezekkel a kertekkel a projekt hozzájárul a helyi identitás kifejlődéséhez, a biodiverzitás fennmaradásához, amely által többfajta élelmet fogyaszthatunk, nem hagyva az ipari cégek monopoljának tovább fejlődését.

(hargitanepe.eu)